УРОК 41. Вітаміни, їх значення
Освітня мета: ознайомити учнів з основними групами вітамінів та їх значенням в організмі, зі способами збереження вітамінів у продуктах харчування.
Основні поняття і терміни: вітаміни, водорозчинні вітаміни, жиророзчинні вітаміни, гіповітаміноз, гіпервітаміноз, авітаміноз, дерматит, цинга, рахіт.
Обладнання: таблиці, набори вітамінів.
Структура уроку, основний зміст і методи роботи
I. Актуалізація опорних знань учнів. (Бесіда за запитаннями).
— Які харчові речовини надходять в організм із їжею?
— Які основні поживні речовини потрібні людині?
— Яке значення поживних речовин для організму?
II. Вивчення нового матеріалу.
1. Історія відкриття вітамінів. Роботи М. Лупіна та К. Функа з вивчення вітамінів. (Бесіда, повідомлення учнів).
2. Вітаміни та їх значення. (Бесіда зі складанням схеми).
Вітаміни — біологічно активні речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних і біохімічних процесів в організмі.
3. Захворювання, спричинені вітамінами. (Розповідь учителя і складання схеми).
4. Збереження вітамінів у їжі. (Бесіда).
Причини зменшення вмісту вітамінів у їжі:
• Кулінарна обробка їжі (під час варіння м’яса руйнується 50% вітаміну В, при тепловій обробці продуктів рослинного походження втрачається 20% вітаміну В).
• При тривалому зберіганні продуктів руйнується вітамін С, який міститься в овочах та фруктах.
Рекомендації для збереження вітамінів у продуктах харчування:
— овочі необхідно очищати та нарізувати перед самим варінням;
— класти їх в емальовану каструлю з гарячою водою;
— каструлю слід закривати кришкою під час варіння;
— добре зберігаються вітаміни при низькій температурі.
Необхідно споживати фрукти, овочі, вітамінні препарати за рекомендацією лікаря.
III. Закріплення знань учнів. (Самостійна робота учнів. Заповнення таблиці).
Вітаміни
Назви вітамінів
|
Багаті вітамінами продукти
|
Авітаміноз (назва, ознаки)
|
Значення для організму
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IV. Домашнє завдання.
Вивчити відповідну тему із підручника.
Також читати Материалыв немає |